Collageen wetenschappelijk onderzoek

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke studies verricht naar de effecten van het innemen van een collageen supplement. En de resultaten zijn veelbelovend!

Het is dan wel belangrijk dat het gaat om gehydrolyseerd collageen, dat wil zeggen collageen dat in kleine peptides is geknipt, zodat het beter door het lichaam wordt opgenomen. Bovendien volgt uit de studies, dat de effecten groter zijn, als de dosis hoger is. 

Betere huidelasticiteit

In een wetenschappelijk onderzoek uit 2014 naar de effecten van collageen onder 69 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar, kwam het volgende naar voren. Deze vrouwen namen 8 weken lang 2,5 of 5 gram collageen poeder in. Deze vrouwen konden een betere huidelasticiteit ervaren, in vergelijking met de controle groep die een placebo slikten. En het collageen supplement had niet alleen effect op de kwaliteit van de huid, maar ook op de haardikte en de nagels.

Minder rimpels

Wetenschappelijke studies in vivo bij vrouwen 40 en 60 jaar oud met een gehylodryseerd collageen supplement gedurende 12 weken toonden een enorme verbetering in de hydratatie van de huid, verminderde rimpels en een verbeterde elasticiteit.

Stevigere huid

En bij een andere wetenschappelijk onderzoek collageen uit 2018 volgde dat een gehydroliseerd collageen supplement leidde tot verbetering van de dikte van de huid, de stevigheid van de huid en de elasticiteit.

Minder cellulite

Een ander wetenschappelijk onderzoek uit 2015 was gericht op de effecten van Verisol, een bepaalde collageen dat in Nutraskin zit. Dit gehydrolyseerd collageen bestaat uit zeer kleine peptiden. Het onderzoek werd verricht met 105 vrouwen tussen 25 en 50 jaar. Uit deze wetenschappelijke studie collageen bleek dat de huid gladder werd, met een zichtbaar resultaat na 3 maanden. Bovendien bleek dat een dagelijkse inname van Verisol collageen het cellulite verminderde bij vrouwen met een BMI van 25 of minder. Een leuke bijvangst.

Minder diepe rimpels

Uit een wetenschappelijke onderzoek collageen uit 2013 kwam naar voren dat toediening van het Verisol collageen, de diepte van de rimpels rond de ogen na 4 weken aanzienlijk verminderde. Na 8 weken was dit effect nog sterker, met een verschil van 20% bij de placebo groep. De studie werd gedaan bij 114 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar.

Algehele gezondheid

Als je een collageen supplement combineert met chondroïtinesulfaat, glucosamine, L-carnitine, vitamines en mineralen werd er niet alleen een verbeterde huidelasticiteit geconstateerd (+40%). Maar werden ook verbeteringen in de huidstructuur en de hydratatie geconstateerd. En  dat niet alleen, ook verbeterde de gewrichtspijn bij de vrouwen (-43%) en de mobiliteit (+39%). Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie uit 2019

Kortom, een collageen supplement kan ook goed ingezet worden om de gevolgen van ouderdom te vertragen. 

Conclusies wetenschappelijk onderzoek collageen

Dit is maar een kleine greep uit de wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van gehydrolyseerd collageen. Hieruit lijkt in ieder geval naar voren te komen dat een collageen supplement op verschillende manieren huidveroudering tegen gaat.

Een gehydrolyseerd collageen supplement leidt volgens de onderzochte vrouwen tot een betere huidelasticiteit en – hydratatie en afname van rimpels. Weer andere studies tonen aan dat de nagels mooier worden, de haren steviger en dikker en zelfs cellulite vermindert. En gecombineerd met andere stoffen kan het een effectief middel zijn tegen gewrichtspijn en verbeterde mobiliteit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *