Wat is collageen en waarom is het belangrijk voor jouw huid?

mooie vrouw

Wat is collageen?

Wat is collageen? Collageen is een eiwit die in bijna elk weefsel van je lichaam zit. De functie van collageen is om de bindweefsels bij elkaar te houden en weerstand te bieden tegen externe krachten maar toch te zorgen voor flexibiliteit. Een soort lijm dus (kolla betekent lijm in het Grieks).

Waar zit collageen in?

Collageen zit in botten, spieren, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, nagels, haren en de huid. Op sommige plekken in het lichaam vormt is collageen heel rekbaar, zoals in de huid. Het collageen vormt daar eigenlijk een soort flexibel netwerk die mee kan bewegen met wat er gebeurt. Deze netwerken van collageen gaan niet zo snel kapot. Je kan ze enorm oprekken voordat ze kapot gaan.

Collageen is een eiwit.. maar wat is een eiwit ook alweer?

Dus collageen is een eiwit. Maar wat is een eiwit ook alweer? Eiwitten ken je ook onder de naam proteïne. We weten allemaal wel dat als je een proteïne shake drinkt na het sporten, je spieren sneller herstellen en sterker worden. Eiwitten hebben dus een belangrijke functie in de opbouw en het onderhoud van spieren. Maar ook van organen, hormonen, het zenuwstelsel, de enzymen en het bloed.

Aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit lange ketens van aminozuren. Deze aminozuren zijn zeg maar de bouwstoffen waaruit een eiwit is opgebouwd. De belangrijkste aminozuren voor de opbouw van collageen zijn proline, hydroxyproline en glycine.

Verschillende types collageen

Dus collageen is een eiwit. Maar niet elke eiwit is collageen. Wist je dat ongeveer 25% van je totale eiwit, collageen is? En dan zijn er ook nog bijna 30 soorten collageen. Dat hoef je allemaal niet te onthouden. Voor je huid gaat het met name Collageen type I.

Collageen type I en de andere typen

Collageen type I zit vooral in de huid, de pezen, het bindweefsel, de botten en het kraakbeen. Collageen type I is heel sterk. Je vindt het bijvoorbeeld in hersteld weefsel na een wond.

Dan is ook nog Collageen type 2 van belang. Dat zit onder meer in je ribben, je neus en de luchtpijp. En Collageen type III zit in de spieren en de bloedvaten. Collageen type III is het snelst groeiende type collageen. Dit vind je bijvoorbeeld in extra huidweefsel als je een wond hebt. Soms geneest een wond heel snel. Dat komt dus door collageen type III.

Wat doet collageen in de huid?

Collageen zorgt er voor dat je huid flexibel, stevig en elastisch is en blijft. Hierdoor is jouw huid strakker, voller en stralender. Als de hoeveelheid collageen in je lichaam minder wordt, ontstaan er rimpels.

Als je ouder wordt dan breekt je bestaande collageen af en maakt ons lichaam ook steeds minder collageen aan. Bepaalde factoren versnellen dit proces, zoals roken, te veel zon, luchtvervuiling en andere vormen van oxidatieve stress. Wist je dat je als je 40 bent je nog maar de helft van de hoeveelheid collageen aanmaakt, als toen je puber was?

Waarom een collageen supplement?

Het heeft geen zin om collageen op je huid te smeren. Collageen die je op je huid smeert wordt namelijk niet door de huid opgenomen. Je zal dus de hoeveelheid van binnenuit moeten aanvullen. Veel mensen nemen daarom een collageen supplement omdat collageen een heel goed middel is om huidveroudering tegen te gaan. En het heeft ook nog effect op je haren, je nagels, je spieren en je gewrichten. Een win-win dus! Maar je moet wel een goed en effectief collageen supplement nemen.

Waar zit collageen in?

Er zijn drie dingen die je kan doen om je collageen-gehalte hoog te houden:

  1. Collageen voeding
  2. De aanmaak van collageen stimuleren met voeding
  3. Een collageen supplement nemen

Collageen voeding

Het goede nieuws is dat je collageen daadwerkelijk kan aanvullen via de voeding. Gezond eten is een geweldige manier om collageen via de voeding binnen te krijgen.

Er bestaat (vooralsnog) geen plantaardige bron van collageen. Het aanvullen van collageen met voeding kan dus niet als veganist of vegetariër. Bovendien zit collageen in dierlijke producten die niet veel mensen eten. Het zit namelijk in botten, de huid en het kraakbeen van dieren zoals runderen en varkens. En in de vinnen en schubben van een vis.

Bouillon

Het makkelijkst om collageen te eten (of beter gezegd te slurpen) is het trekken van bouillon. Dit is op zich vrij simpel: je koopt bij de slager of de supermarkt een paar botten, giet er water overheen en laat het een uur of 4,5 trekken op een zacht vuurtje. Deze bouillon is een heerlijke basis voor lekkere soepen. Maak één keer per week een paar liter bouillon en bewaar deze in de vriezer. Voeg de bouillon toe aan sauzen, soepen, jus. Zo drink je je elke dag mooi.

Mattisson collageen

Het merk Mattisson heeft het ons nu heel makkelijk gemaakt met hun bone broths. Deze biologische runder botten bouillon is getrokken uit vlezige botten van gras gevoerde biologische runderen. De bouillon wordt vervolgens gehydrateerd, waarna een geconcentreerd eiwitpoeder overblijft, vol aminozuren, collageen, vitamines en mineralen.

Ideaal als basis voor een zelfgemaakte bouillon met de anti aging effecten van een zelf getrokken bouillon, maar klaar in een handomdraai. Je kan deze biologische bone broth overigens niet vergelijken met een standaard bouillonblokje. Deze zijn wel lekker, maar doen niet zoveel voor de gezondheid.

De smaak van Mattisson bone broth is weliswaar minder krachtig, maar is puur natuur, biologisch en heeft – in tegenstelling tot bouillonblokjes – enorme gezondheidsvoordelen.

Mattisson bone broth is helemaal vrij van antibiotica, pesticiden en hormonen.

msattisson biologische botten bouillon 180 gram

Mattisson Organic Beef Bone Broth

  • Biologisch
  • Eiwitten
  • Collageen
  • Hoogwaardige aminozuren
Ga naar Organic Beef Bone Broth

De aanmaak van collageen stimuleren via voeding

Collageen zit in dierlijke producten die niet veel mensen eten, zoals botten, de huid en het kraakbeen. En in de vinnen en schubben van een vis. Maar collageen kan via voeding op een andere manier worden gestimuleerd. Door voeding te eten die de aanmaak van collageen stimuleren.

Vlees, vis en eieren zijn rijke bronnen van de aminozuren die de aanmaak van collageen ondersteunen. Denk aan rundvlees, kip, of varken, zalm of tonijn, groenlipmossel en oesters.

Als je geen vlees of vis eet, helpt het als je veel plantaardige eiwitten eet en voeding die rijk is aan vitamine C, zwavel, selenium, koper en zink, zodat jouw lichaam met behulp van deze stoffen zelf collageen kan maken en haar collageen kan beschermen.

Wat kan je allemaal eten?
Fruit

Sinaasappel, mango, kiwi, grapefruit, citroen, ananas, aardbei, bananen.

Groenten

Spinazie, kool, uien, knoflook, avocado, broccoli, spruitjes, andijvie, aubergine, komkommer, selderij, tomaten, aardappelen.

Peulvruchten

Bonen, linzen, kikkererwten

Overige voedingsmiddelen

Kaas, noten, thee, biergist, spirulina, zeewier, peterselie.

gezond eten

Een collageen supplement

Als je niet voldoende collageen binnenkrijgt via de voeding, kan je een collageen supplement slikken. Er zijn collageen supplementen in allerlei vormen, zoals poeders, capsules, drankjes.

Er is steeds meer bewijs dat het zinvol is om een collageen supplement te nemen. Maar, het luistert wel heel nauw welk collageen supplement je neemt. En ook de hoeveelheid collageen die je inneemt, is bepalend voor de effecten.

Collageen poeder

Je kan collageen slikken in de vorm van een collageen poeder. De aanbevolen dagelijkse portie collageenpoeder is 10 tot 15 gram.

Gehydrolyseerd collageen

Als je kiest voor een collageen supplement is het belangrijk dat het gaat om gehydrolyseerd collageen. Collageen dat in kleine stukjes is opgeknipt; die kleine stukjes collageen noemen we peptides. Deze peptides zijn goed verteerbaar en worden makkelijk door je lichaam opgenomen. Als het eiwit te groot is, dan breken de darmen de eiwitten af tot losse aminozuren (die wel goed verteerd kunnen worden) en dan heeft een collageen supplement weinig effect.

Maar dat is dus anders bij gehydrolyseerd collageen. Deze vorm van collageen lijkt daadwerkelijk een anti-aging effect te hebben, dus minder rimpels en toename van de elasticiteit en ook een betere hydratatie.

Is de werking van collageen wetenschappelijk onderbouwd?

Er zijn inmiddels verschillende wetenschappelijke studies die onderzoeken of het slikken van een collageen supplement inderdaad huidveroudering tegengaat. Daaruit lijkt te volgen dat het slikken van een collageen supplement inderdaad zin heeft; bij veel proefpersonen was na 4 tot 8 weken de vochtigheid, elasticiteit en stevigheid van de huid verbeterd. Vooral als het ingrediënt collageen-peptiden zijn, lijken de resultaten veelbelovend. Lees alles over de wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van collageen in de blog Collageen wetenschappelijke onderzoeken.

Collageen poeder ervaringen

De ervaringen met collageen zijn heel positief. Veel mensen ervaren dat de huid verbetert. De huid voelt beter gehydrateerd en voelt steviger. Ook lijken rimpels minder te zijn. Maar het heeft ook vele andere goede effecten. De collageen poeder ervaringen laten zien dat een collageen supplement niet alleen de huid verbetert, maar ook de dikte en stevigheid van je haren en je nagels verbetert.

Uit de vragenlijsten bij een wetenschappelijke studie uit 2019, blijkt dat de collageen poeder ervaringen waren dat de deelnemers het erover eens waren dat hun huid meer gehydrateerd en elastischer was. 

Hoeveel collageen per dag?

Uit de diverse studies blijkt niet alleen dat het uitmaakt welk collageen supplement je neemt, maar ook dat de effecten van een collageen supplement dosis afhankelijk is. Een hogere inname van collageen leidt tot meer collageen peptiden in de bloedbaan.

Welke collageen poeder is de beste?

Wil je collageen poeder kopen? Dan wil je natuurlijk de beste collageen poeder die er te krijgen is. Wij hebben de beste voor je in ons assortiment opgenomen.

Mattisson collageen

Mattisson collageen is één van de beste collageen poeders. De runder collageen  is afkomstig van de huid van runderen. De runderen zijn grasgevoerd. In Mattisson collageen zit Peptan, het wereldwijde collageen peptides merk. Peptan garandeert een hoge zuiverheid. Doordat het hier gaat om gehydrolyseerd collageen, wordt het goed opgenomen door het lichaam, waardoor de collageen haar werking kan doen voor jouw huid (en nagels, haren, botten, enzovoorts).

Mattisson collageen adviseert een bepaalde cyclus: 36 dagen gebruik je de beste collageen poeder, daarna geef je je lichaam 6 dagen rust, zodat jouw lichaam wordt gestimuleerd om zelf collageen aan te maken.

Nutraskin collageen

Nutraskin collageen is een anti-aging collageen poeder die je kunt mengen met water, sap of een smoothie. Als je elke dag één sachet drinkt, dan krijgt je huid een betere textuur en verminderen lijntjes en rimpels. Er zitten geen suikers, zoetstoffen, smaakstoffen of andere kunstmatige toevoegingen in. Nutraskin collageen is verrijkt met vitamine C.

Ovomet collageen

Een van de beste bronnen van collageen is het membraam van een ei. Als je een ei pelt, zit daar altijd zo’n dun wit vliesje omheen. Dit is het membraam van het ei, waar héél veel voedingsstoffen in zitten. Onder andere veel collageen en hyaluronzuur. Maar ook heel veel andere gezonde voedingsstoffen. Dit vliesje wordt vermalen tot poeder zonder verhitting. Dit heeft de naam Ovomet gekregen. Geschikt voor vegetariërs.

De voordelen van Ovomet

Dit eiermembraam kan je met een gerust hart een wonder noemen, vanwege de enorme gezondheidsvoordelen die het heeft. In dit eierschaalmembraam zitten veel werkzame stoffen, zoals collageen type I, maar ook keratine, hyaluronzuur, glucosamine en chondroïtinesulfaat.

Bij Huidsupplementen verkopen we meerdere producten met Ovomet: CellCare Ovomove & Skin en Vitakruid Groenlipmossel extract en Ovomet.

Een collageen boost

Wil je je huid een collageen boost geven? We willen natuurlijk allemaal een wondermiddel die jouw huid deze collageen boost kan geven. Maar een collageen supplement zou onderdeel moeten zijn van een gezonde levensstijl. Dus gezond eten, met voldoende eiwitten, minder suiker, niet roken, matig met alcohol, niet te veel zon, elke dag bewegen, stress verlagen, naar buiten gaan in de natuur en…. voldoende slaap.

Gezond eten

Een van de dingen die ja kan doen om je huid een collageen boost te geven is gezond eten. Maar wat is dat precies? Probeer zoveel mogelijk collageen voeding in je leven te integreren. Maak bijvoorbeeld een paar keer per week soep of een stoofpot op basis van de biologische runderbotten bouillon van Mattisson. Eet daarnaast voedingsmiddelen die de aanmaak van collageen stimuleren èn gebruik een collageen supplement waardoor je de elasticiteit en de stevigheid van je huid helpt ondersteunen.

De top 3 beste collageen supplementen:

Dit bericht is gepost in Huid. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *